Mūsu domu īstais spogulis ir mūsu dzīves ceļš. /Mišels de Montēns/

Galvenie » Raksti » 101 produkts no dabas vielām » Latvijā ražota kosmētika

Latvijā ražotas auksti spiestas eļlas

 Magoņu eļļa 100%

Veselībai:Lieto bezmiega gadījumos, nervu un fizisko pārslodžu brīžos un migrēnas gadījumos. Magoņu eļļa ir labs sirdi spēcinošs līdzeklis. Tai ir viegli relaksējoša, sedatīva iedarbība, un tā samazina hroniskā noguruma sindroma ietekmi. Lieto arī kā profilaktisku līdzekli pret krūts vēzi.

Kosmētikā: Magoņu eļļai piemīt spēcīgas ādu mīkstinošas, mitrinošas, atjaunojošas un aizsargājošas īpašības. Tā ir spēcīgs antioksidants un ādu atjauninošs līdzeklis. Eļļas lietošana veicina krunciņu izlīdzināšanos, kavē ādas priekšlaicīgu novecošanos. Tā baro matus un galvas ādu. Eļļa tiek plaši izmantota dažādos kosmētiskos līdzekļos un kā bāzes eļļa masāžai.

Kulinārijā:Izmanto gatavojot zaļumu salātus un saldajos ēdienos.       

        Kaņepju eļļa 100%

Veselībai:Ideāla omega 3 un omega 6 taukskābju daudzumu attiecība. Vienā ēdamkarotē eļļas ietilpst ikdienā nepieciešamais minimālais taukskābju daudzums. Samazina holesterīna līmeni un asinsspiedienu, pasargā no sirds slimībām, stiprina imunitāti, veicina vielmaiņu. Labvēlīgi ietekmē sievietes pašsajūtu menstruāciju un menopauzes laikā.

Kosmētikā:Mitrinoša iedarbība. Uzlabo sausas un jutīgas ādas stāvokli. Aizkavē grumbu veidošanos. Stiprina matus un nagus.

Kulinārijā:Piedeva kartupeļu, dārzeņu ēdieniem, zupām, salātiem.

             

     Asās paprikas eļļa (uz saulespuķes eļļas bāzes)

Veselībai:Samazina asinsspiedienu, uzlabo vielmaiņu. Pretiekaisuma īpašības. Attīra aknas. Palīdz pret reimatismu, regulē holesterīna līmeni.

Kosmētikā:Stiprina matus, palīdz novērst matu izkrišanu. 

Kulinārijā:Pievieno gaļas ēdieniem, mērcēm, salātiem.

    Kafijas eļļa (bāzēta uz saulespuķu eļļas)

Kosmētikā:Kafijas eļļa paredzēta dažāda veida masāžām un ādas kopšanai. Eļļa viegli klājas uz ādas, padarot to mīkstu un samtainu, rada iedeguma efektu.

Kulinārijā:Izmanto saldo ēdienu, sīrupu un konditorejas izstrādājumu pagatavošanā.

   Kanēļa eļļa (bāzēta uz saulespuķu eļļas)

Veselībai:Eļļa stimulē asinsriti un stiprina sirdi. Līdzsvaro dzimumsistēmas darbību, īpaši menopauzes laikā. Piemīt antibakteriāla iedarbība. Rosina apetīti, veicina gremošanu. Eļļai ir viegli sildoša iedarbība, piemīt labas mitrinošas un reģenerējošas īpašības

Kosmētikā:Kanēļa eļļa paredzēta dažāda veida masāžām un ādas kopšanai. Eļļa viegli klājas uz ādas.

Kulinārijā:Izmanto saldo ēdienu, sīrupu un konditorejas izstrādājumu pagatavošanā.

   Burkānu eļļa (uz sezama eļļas bāzes)

Veselībai:Attīra aknas, palīdz pret artrītu, reimatismu. Atvieglo muskuļu sāpes. Stiprina organismu.

Kosmētikā:Lieliski pabaro un aizsargā no mitruma zuduma atūdeņotu (dehidrētu), nogurušu ādu. Burkānu eļļa nodrošina ādu barojošas, aizsargājošas īpašības. Burkānu eļļa piemērota ne tikai pēc sauļošanās sakarsušai, apdegušai ādai, bet arī pirms tam - nedaudz burkānu eļļas piešķirs sejas vai ķermeņa eļļai, krēmam, losjonam vieglas tonējošas īpašības. Laba alternatīva iedeguma līdzekļiem. To izmanto arī matu kopšanai. Lietojot burkānu eļļas matu maskas, matu stāvokli var būtiski uzlabot.

Kulinārijā:Izmanto salātu mērču pagatavošanā, dārzeņu un rīsu ēdieniem

     Melno ķimeņu eļļa 100%

Veselībai: Veicina glikozes līmeņa samazināšanos asinīs, stimulē kaulu smadzeņu veidošanos un imūnsistēmai ļoti svarīgu šūnu veidošanu. Melno ķimeņu eļļa, lietota kā palīglīdzeklis, ir devusi ļoti labus rezultātus tālākminēto veselības traucējumu gadījumos. Gremošanas traucējumi, vēdera uzpūšanās pie nepietiekamas žults sekrēcijas, podagra, migrēna, organisma novājēšana, imunitātes paaugstināšana, gremošanas stimulācija, karstumu mazinošs un sviedrējošs efekts, pret caureju, pret cērmēm, galvas, ausu, zobu sāpes, smaganu iekaisums, augsts arteriālais spiediens, deguna gļotādu asiņošana, hemofilija, vēža audzēji, lenteņi, hemoroīdi, cukura diabēts, piena dziedzeru pastiprināta sekrēcija, dzemdes asiņošanas normalizācija, nekontrolējama urīna noplūde, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūla, holesterīna līmeņa pazemināšana asinīs, prostatīts, sauss klepus, bronhiālā astma, saaukstēšanās slimības, augšējo elpošanas ceļu iekaisums, reimatisms un muskuļu-skeleta saslimšanas, dermatīts.

Kulinārijā:Melno ķimeņu eļļa nelielās devās piedod ēdieniem specifisku garšu. Lieto Austrumu virtuves ēdienu gatavošanā.

 Svarīgi!!!

Lietojot melno ķimeņu eļļu, jāuzdzer pusglāze ūdens, kurā izšķīdināta ēdamkarote dabīgā medus.

 Kurkuma eļļa (bāzēta uz rapša eļļas)

Veselībai:Kurkuma eļļa attīra asinis, veicina šūnu atjaunošanos un aktivizē vielmaiņu. Kurkumīns kavē locītavu iekaisumu veidošanos un osteoporozes attīstību. Tas šķīdina trombus smadzenēs, kas ir vecuma plānprātības un Alcheimera slimības cēlonis. ASV un Lielbritānijas zinātnieki iesaka kurkumīnu saturošus preparātus (arī kurkuma eļļu) lietot kā vecuma demenci aizkavējošu līdzekli.

Kurkumīnam un tā atvasinājumiem piemīt ļaundabīgo audzēju šūnu attīstību bloķējošas īpašības un tāpēc to lieto kā pretvēža profilakses līdzekli. Kurkuma eļļa ir teicama dabīga antibiotika, kuras lietošana pēc zinātnieku atzinuma nerada kuņģa–zarnu trakta un aknu bojājumus. Tieši pretēji – kurkuma eļļas lietošana paaugstina zarnu floras darbības aktivitāti un tādējādi uzlabo gremošanu. Kurkuma eļļas lietošana palīdz risināt ādas veselības problēmas – niezi, iekaisumus, ekzēmas. Kavē ādas slimību attīstību.

Kosmētikā:Indijā kurkuma eļļa tiek plaši lietota kosmētikā. Tā uzlabo sejas krāsu, attīra ādu, veicina sviedru dziedzeru atvēršanu.

Kulinārijā:Kurkuma eļļa piedod ēdieniem specifisku garšu, kas uzlabo apetīti. Plaši lieto Austrumu virtuves ēdienu gatavošanā.

                  Ingvera eļļa (bāzēta uz rapša eļļas)

Veselībai:Eļļa kavē holesterīna nogulsnējumus asinsvados un asins recekļu veidošanos, tādējādi samazinot asinsvadu aizsprostošanās un sirds infarkta risku. Eļļai piemīt dzimumtieksmi stimulējošas īpašības un tāpēc tā lietojama dzimumveselības profilaksē. Lieto kā palīglīdzekli kuņģa un zarnu slimību ārstēšanā. Eļļai piemītošās īpašības ļauj to efektīgi izmantot nelabuma novēršanai, kā arī gremošanas traucējumu gadījumos. Eļļai piemīt antiseptiskas īpašības. Tāpēc to var lietot dažādu iekaisumu ārstēšanā. Eļļa lietojama arī menstruālo traucējumu gadījumos.

Kosmētikā:Lietojama masāžās, jo eļļai piemīt sildoša iedarbība un tā labi noņem muskuļu spriedzi. Izmantojama arī matu kopšanā.

Kulinārijā:Ļoti populāra Austrumu virtuves ēdienu pagatavošanā, izmanto gaļas, rīsu, nūdeļu, salātu gatavošanā.

         Čilli eļļa (bāzēta uz rapša eļļas)

Veselībai.Čilli eļļa uzlabo asinsriti, aktivizē gremošanu. Lieto kā prettārpu līdzekli. Čilli eļļa paaugstina organisma vitalitāti. Mūsdienu medicīna atbalsta čilli kā pretsāpju līdzekļa lietošanu. Tas mijiedarbojas ar perifēro nervu sistēmu, kas sūta sāpju signālus uz smadzenēm, un tādējādi neitralizē tos. Sāpes kājās skar aptuveni pusi no visiem diabēta pacientiem. Čilli eļļa palīdz mazināt smagas galvassāpes. Pētījumi, kas veikti Indijā un ASV ir parādījuši, ka čilli, lietots mazos daudzumos, pazemina holesterīna līmeni, tātad var tikt izmantojams kā profilakses līdzeklis sirds un asinsvadu slimībām. Pavisam neseni pētījumi liecina, ka čilli lietošana var palīdzēt apturēt prostatas vēža attīstību.

Kulinārijā:Čilli eļļu var lietot kā marinādi. Dienvidaustrumāzijā to izmanto salātu gatavošanā. Tāpat čilli eļļu var izmantot kā piedevu, gatavojot zupas un mērces.

       Diļļu sēklu eļļa (bāzēta uz rapša eļļas)

Veselībai :Diļļu sēklu eļļa ir lietojama pārēšanās gadījumos, noderīga risinot gremošanas problēmas pieaugušajiem, mazinot žagas, gāzu uzkrāšanos, aizcietējumus. Diļļu sēklu eļļa var samazināt glikozes līmeni asinīs, normalizēt insulīna līmeni un aktivizēt aizkuņģa dziedzera funkciju. Eļļa ir labs antioksidants. Tai piemīt antikoagulanta iedarbība. Lietojot diļļu sēklu eļļu, var samazināt koronāro asinsvadu trombozes risku. Tai piemīt antiparazitāra iedarbība. Eļļai piemīt antiseptiskas īpašības. Diļļu sēklu eļļas lietošana aizsargā kuņģa gļotādu.

Kulinārijā:Diļļu sēklu eļļu var lietot maizes izstrādājumu gatavošanā, mērcēs, gaļas un zivju ēdienos.

                 Krustnagliņu eļļa (uz rapša eļļas bāzes)

Veselībai:Mazina kakla, smaganu un mutes čūlu sāpes, palīdz novērst sliktu elpu. Noder brūču, kašķa izsitumu, sēnīšu infekcijas radītu iekaisumu, zilumu, kukaiņu kodumu, piņņu, miežagrauda apkopšanai. Lielisks stresa atslodzes veicinātājs. Stimulē prāta darbību un samazina garīgo izsīkumu un nogurumu. Krustnagliņu eļļa arī izraisa miegu un ir noderīga bezmiega gadījumos. Tā ir noderīga, lai samazinātu garīgās problēmas, piemēram, atmiņas zudumu, depresiju un nemieru. Mazina galvassāpes. Efektīvi samazina tādas kuņģa un zarnu sistēmas problēmas kā žagas, gremošanas traucējumi, nelabumi un vēdera uzpūšanās. Noderīga sliktas dūšas un vemšanas novēršanā. To bieži izmanto ar grūtniecības saistītas vemšanas apturēšanā. Krustnagliņu eļļa paātrina organisma metabolisma procesus, uzlabojot asins cirkulāciju un samazina ķermeņa temperatūru.

Kosmētikā:Krustnagliņu eļļa ir laba masāžas eļļa ar pretsāpju un nomierinošu iedarbību.

Kulinārijā:Krustnagliņu eļļa ir uzskatāma par ļoti labu garšas bagātinātāju. To var pievienot daudziem indiešu ēdieniem, mērcēm, kā arī kūkām.

      Raudenes eļļa (bāzēta uz rapša eļļas)

Sastāvs:Linolēnskābe (57%), linolskābe (22%). Karvakrols, timols, rozmarīnskābe. Raudenes eļļa satur A vitamīnu, dzelzi, kalciju, magniju. Dažkārt raudeni uzskata par sievišķīgu drogu, jo tās sastāvā ir estrogēniem līdzīgas vielas, kas piedalās hormonu līdzsvara regulācijas procesos organismā.

Veselībai:Raudenes aktīvās vielas spēj iedarboties uz ādas sēnīšu infekcijām, tāpēc atšķaidītu ēterisko eļļu lieto ārīgi uz sēnīšu skartajiem ādas rajoniem, taču rūpīgi jāraugās, vai eļļa neizraisa pastiprinātu ādas kairinājumu. Uzlabo imūnsistēmu, stipras antioksidantu īpašības. Lieto iekaisuma slimību ārstēšanai, elpceļu iekaisumiem, klepus gadījumā. Antibakteriālas īpašības.

Kulinārijā:Raudene lietojama gan veģetāro ēdienu garšas bagātināšanai, gan arī kā piedeva ceptiem, vārītiem vai sautētiem cūkas, liellopa un jēra gaļas ēdieniem. Grieķu virtuvē raudeni visbiežāk izmanto, gatavojot jērgaļas ēdienus, savukārt pie mums to sausā veidā birdina gandrīz uz katras picas.

 

Kategorija: Latvijā ražota kosmētika | Pievienoja: indija (13.04.2015)
Skatījumu skaits: 2416 | Reitings: 0.0/0
Komentāru kopskaits: 0
avatar