Mūsu domu īstais spogulis ir mūsu dzīves ceļš. /Mišels de Montēns/

    TĒJA UN VESELĪBA

          Vai zināji, ka: Sensenos laikos tēja bija slavena kā dziedinošs dzēriens un sākotnēji to lietoja ārstējoties no ļoti daudzām kaitēm. Ļaudis pamanīja tās lieliskās īpašības - stimulēt organisma dzīvotspējas, veldzēt slāpes un arī tās spēju sasildīt, tējas dzēriens sniedz organismam enerģiju, to lietoja, kā līdzekli, kas nerosina apetīti.
   Nekādā gadījumā tēja neaizvieto pārtikas produktus, tomēr ar to var ilgu laiku izturēt atturēšanos vai lietot pavisam maz un vienkāršu ēdienu, taču saglabājot lieliskas darba spējas.
   Tēja palēnina organisma novecošanos. Tējai piemīt ideāla dzēriena statuss ceļotājiem, jūrniekiem, ģeologiem, medniekiem u.c. profesiju cilvēkiem, kuri darbojas laukos, bieži maina vietas apstākļus, izturot fiziskas un nervu slodzes, pārpūli.
   Tikai nesen noskaidrojās tas, kad svaigās tējas lapiņās enerģētiskā vērtība ir gandrīz 24x lielāka par kviešu maizes vērtību, tas dod skaidrojumu par augstu olbaltumvielu saturu tējā.  Daudzos gadījumos tēja palīdz noregulēt vielmaiņas procesus. Stipru tēju lieto kā līdzekli pie kuņģa darbības traucējumiem, ja ir stiprs saasinājums, tēja ir gandrīz vienīgais produkts, ko slimnieks drīkst lietot.
   !!!Pagatavots zaļās tējas dzēriens otrā dienā un vēl vairāk trešā dienā organismā nonāvē lielāku skaitu mikrobu, nekā svaigi sagatavotā tēja, kaut tā arī zaudē savas garšas un smaržas (aromātiskās) īpašības. Ļoti veselīgi un ir pat ieteicams tēju baudīt pēc maltītes, īpaši ja ir uzņemta smaga, trekna barība!
   Tēja labvēlīgi iespaido nieres un urīnvadu ceļus. Šeit lielu lomu spēlē ēteriskās eļļas, ko satur tēja, kā arī kofeīns, kas stimulē nieru darbību, darbojas kā attīrošs līdzeklis. Tā novērš aknu, nieru un žultspūšļa akmeņu veidošanos. Tēja spēj uzkrāt nierēs, aknās vitamīnu C, tas atvieglo šo orgānu darbību.  Vitamīni tējā - ir klātesošs gandrīz viss vitamīnu alfabēts. Sākot ar vitamīnu A, karotīns, kas ir svarīgs redzei. Tējā ir plaša B vitamīnu grupa. Vitamīns B1, veic visas mūsu nervu sistēmas normālu funkcionēšanu, B2, dara mūsu ādu skaistu, elastīgu, pazemina un novērš tās lobīšanos, sausumu, kā arī veicina un palīdz izārstēt dažas ekzēmas. Šis vitamīns veiksmīgi tiek pielietots smagu aknu saslimšanas gadījumos.
   B15 uzstājās kā visu novecošanas procesu katalizators un visbeidzot, tuvu esošs šai grupai ir PP vitamīns, kas ir pretalerģisks, ļoti izturīgs pret augstām temperatūrām un labi šķīstošs ūdenī. Šo vitamīnu būtu nepieciešams lietot cilvēkiem, kas uzturā lieto kukurūzu un attīrītus rīsus, šajos produktos PP vitamīns gandrīz neeksistē.
   C vitamīns svaigā tējas lapiņā ir 4x vairāk, nekā citrona vai apelsīna sulā. Zaļo un dzelteno tēju šķirnēs askorbīnskābe ir sastopama 10x vairāk, kā melnajās.
    Taču tējas pamatvitamīns skaitās vitamīns P, kas kopā ar vitamīnu C strauji pastiprina askorbīnskābes efektivitāti, veicina tās aizturi un uzkrājumu organismā, kā arī palīdz vitamīnam C asimilēties un stiprina asinsvadu sienas, novērš iekšējus asinsizplūdumus.
   Lielākais P vitamīna daudzums atrodams zaļajā tējā, tomēr ne tikai, arī augstas kvalitātes melnajā tējā tas ir atrodams.
   Izdzerot 3-4 glāzes laba stipruma tējas, mēs nodrošina savu organismu ar P vitamīna diennakts devu.

Gārsas saknes būs labas zāles holesterīna līmeņa samazināšanai.

Recepte: saknēm noskalo smiltis, izžāvē un samaļ kafijas dzirnaviņās. Lieto pa naža galam pulvera vai nu pie tējas, vai uzberot biezpienam.  
 
      *No jaunajam lapām gatavo salātus, zupas, mērces, kotletes, sautē kopā ar kartupeļiem.

      * Skābē un marinē ziemai. Zupa pēc garšas līdzinās kāpostu zupai.

      *Zupa ar auzu putraimiem (pārslām). Auzu putraimus vāra ūdenim pievienojot nedaudz augu eļļu. Pievieno jaunās lapas un sāli, vāra līdz pilnai gatavībai.  Pasniedz ar sviestu un diļļu zaļumiem.

      *Zupa ar svaigiem gurķiem. Lapas un zaļos sīpolu lociņus sasmalcina un vāra. Pievieno sviestu, sāli svaigus gurķus, kartupeļus un vāra līdz pilnīgai gatavībai. Pievieno skābu krējumu ar miltiem un uzvāra. Pasniedz pārkaisītu ar zaļumiem.


                                                    
  

Angīnu gadījumos izmanto parasto ceriņu lapu novārījumus mutes dobuma skalošanai. Ceriņu aromāts nomāc baktērijas un labvēlīgi iedarbojas uz cilvēka organismu, psihi.  Ja ievāc ziedus-, tie jānolauž līdz ar mazajām zaļajām lapiņām vietā, kur zaļie kāti savienojas ar koksnaino daļu. Aplejam ar degvīnu, novietojam tumšā vietā nostāvēties. Var sākt lietot – proti, ierīvēt sāpošās vietas – pēc desmit dienām. (Ziedus burkā atstāj visu laiku.) Pret dažādām kaulu, locītavu un muskuļu sāpēm.

 Pumpuri. Pagatavo ziedi no pumpuru novārījuma un cūku taukiem. Ieziež sāpīgās vietas neiralģijas gadījumā.  Lapas- kāju vēnu saslimšanas. Kājas novanno siltā ūdenī un apliek ar svaigām lapām vai jaunu atvašu mizu. Ziedi. ½ l burku piepilda ar  ziediem un aplej ar degvīnu vai spirtu. Nostādina 21 dienu. Lieto pa 30 pilieniem 3 reizes dienā pirms ēšanas. Ārstniecības kurs 3 mēneši. Lieto podagras un sāļu nosēšanās gadījumā, pielieto arī  nieru saslimšanu, nierakmeņu gadījumos.

 

                                                     

Pienenes ir medus bagātas un tāpēc tās iecienījušas bites. Cilvēki labprāt uzturā lieto svaigo pieneņu lapu salātus   Pienenēm piemīt spēcīgas asinis attīrošas īpašības, tāpēc tās ļoti noder pavasarī attīrīšanās kūru laikā. Kosmētiskiem mērķiem lieto pienaino, ziedkātā esošo sulu – tā dziedina furunkulus, kašķi, ēdi, kārpas, kā arī citas ādas saslimšanas. Pret vasaras raibumiem lieto šādu losjonu: vienu pilnu sauju pieneņu ziedu aplej ar vārošu ūdeni tik daudz, lai ziedi būtu pilnībā apņemti. Ļauj atdzist, tad nokāš un regulāri viegli mitrina ādu ar šo šķidrumu. To var izmantot arī matu skalošanai: tas patiks gaišiem matiem. Pienene stiprina viegli lūstošus, sausus, kā arī taukainus matus. Tā palīdz atbrīvoties no blaugznām.  Rudenī ievāktas pieneņu saknes sakaltē, nedaudz apgrauzdē un kā kafijas aizstājēju lieto vai nu kopā ar cigoriņiem vai vienas pašas. Islandē šīs saknes sacep un lieto uzturā. Ziedus izmanto kā krāsvielu sviesta vai omletes iekrāsošanai skaistā dzeltenā krāsā. No tiem mēdz gatavot sīrupu. 11. gadsimtā arābu ārsti pieneni izmantoja dziedināšanā. Pieneņu ekstraktu lieto aknu, žultspūšļa, nieru un locītavu saslimšanu ārstēšanā. Pienenes ir to zāļu sastāvā, kuras izmanto, lai dziedinātu no dzeltenās kaites. Pienenēm piemīt urīndzenošas īpašības Eiropas teritorijā tā izmantota gaišredzības veicināšanai, buršanas un vārdošanas spēka vairošanai.